Fysisk blå træning

Fysisk træning og skadesbehandling

Er du en del af Fysisk Blå Tråd i VBBK, så modtager du både fysisk træning og har mulighed for rabat på behandling.

Baggrunden

Basketball er verdens fedeste boldspil. Det er en kompleks idrætsgren, som udfordrer spillere på rigtig mange områder. Fysiologisk kræver det rigtigt meget af kroppen og sætter bl.a. krav til en god kondition, spændstighed, koordination og motorik, bold/øje koordination, samarbejdsevner og styrke.

I de senere år har vi oplevet en stor opblomstring i den samlede viden som ligger blandt trænerne i vores klub og det er vi rigtig glade for. Det betyder at vi nu bedre og hurtigere kan lære vores børn og unge en masse om spillet på banen. Dette har også betydet kroppene bliver mere belastet nu end tidligere. Traditionelt har vi som i mange andre boldsportsgrene ikke haft den tilstrækkelige viden om hvordan kroppen opbygges, så den kan holde. Dette er et noget andet vidensfelt. Det laver vi om på nu ved at tilføje dette område ressourcer og kapaciteter til glæde for spillerne. Altså opbygger vi her Fysisk Blå Tråd, for at skabe sammenhæng i den kropslige udvikling på de enkelte alderstrin.

Dette ønsker vi at gøre af fire primære årsager:

  • Sikre at alle der spiller hos VBBK får en god basal uddannelse/viden om deres krop.
  • Sikre at så mange spillere som muligt undgår skader, der kunne være undgået.
  • Sikre at den enkelte spiller bliver fysisk i stand til at modtage en stigende træningsmængde op gennem ungdomsårene.
  • Sikre at den fysiske træning bliver varetaget af kompetente personer med stor faglig viden, så der tages højde for de unges aktuelle udviklingstrin.

Uddannelse til et langt idrætsliv

Fysisk træning i VBBK handler IKKE om større muskler. Vore fysiske træningskoncept er udviklet med henblik på at forbedre spillernes eksplosion, koordination, bevægelighed og styrke.
Den fysiske træning vil være spændende, motiverende og udfordrende og være tilpasset spillerens fysiske tilstand.

F.eks. vil den fysiske træning indeholde elementer af koordination og motorik og for de yngste spillere i høj grad være indlæring af helt basale motoriske færdigheder, som løbe, hoppe, lande, rulle, kolbøtter m.m.

Unge og styrketræning

Børn/unge og styrketræning har i mange år været, og er stadig et emne hvor der blandt forældre og trænere hersker en stor grad af usikkerhed og uvidenhed. Styrketræning i dansk eliteidræt er noget forholdsvist nyt, derfor er det nødvendigt at få opbygget en kultur, så viden og fakta kan hjælpe til med at nedbryde myter.

Trænere, spillere og forældre kan med god grund stille spørgsmålene: Er der overhovedet nogen effekt? Er det ikke for farligt? Er det ikke for tidligt at begynde? Hvorfor og hvordan?

Styrketræning kan/bør med god effekt introduceres til unge idrætsudøvere. Og bør indgå som en del af den ”daglige” træning. Anderledes, i forhold til seniortiden, er blot måden der trænes på.
Selvom unge skal gøre brug af anderledes træningsmetoder end fuldt udvoksede personer, vil styrketræning faktisk have de samme effekter:

  • Forbedret muskulær styrke og power.
  • Positiv indflydelse på kropskompositionen.
  • Forbedret styrke og stabilitet omkring led
  • Forbedret total kropsstyrke
  • Skadesforebyggende
  • Positiv indflydelse på den enkelte sportsgren.
  • Forbedret knoglestyrke.
  • Forbedret styrke af ligamenter og sener.
  • Et af de mange spørgsmål, som har været diskuteret, er hvorvidt knoglerne i børn og unge tager skade af styrketræning. Om vækstzonerne hæmmes? Det gør de ikke.

Undersøgelser viser endog, at styrketræning kan stimulere knoglevæksten og udviklingen, og dermed reducere muligheden for skader. De få gange, der sker skader ved styrketræning, er når løft med maksimal belastning kombineres med en forkert løfteteknik.

Kontrolleret vægttræning kan med fordel trænes før puberten. Dette hæmmer hverken vækst, flexibilitet eller motorisk kapacitet. Der sker samtidig heller ingen deformering af knogler, sener eller muskelvæv.

Alt i alt vil en professionel tilrettelagt fysisk træning forbedre en lang række fysiologiske områder og vigtigst af alt lære vores unge mennesker om kroppens udvikling/fysiologi og virke skadesforebyggende.

Praktiske forhold

Forsikring

Alle vores trænere som udfører et stykke frivilligt arbejde for VBBK er dækket af Idrættens Forsikringer, da vi er medlem af DGI. Det gælder både fysiske- og boldtrænere. Hvis en træner eller instruktør tilrettelægger en aktivitet uforsvarligt, så et medlem kommer til skade, og foreningen dermed er erstatningsansvarlig, så dækker Idrættens Forsikringer. Men hvis medlemmet derimod er ude for et hændeligt uheld under træningen, og den enkelte forening dermed ikke kan gøres ansvarlig, så er det medlemmets egen ulykkesforsikring, der skal dække. Det er derfor altid en god ide at tegne en privat ulykkesforsikring.